Bedrijfsdiefstal

Werknemersdiefstal

Diefstal van goederen of geldsommen maken een aanzienlijke verliespost uit voor bedrijven. Minstens een kwart van de diefstallen in België gebeurt door eigen personeel. De schade die door interne diefstal wordt opgelopen ligt niet alleen hoger maar gaat soms jaren door zonder dat hiervan iets gemerkt wordt. Voor de installatie van camera's in uw bedrijf, dient u aan een aantal strikte voorwaarden te voldoen.

De dief blijkt frequent een werknemer te zijn die al ettelijke jaren in dienst is en die het vertrouwen van de werkgever geniet. Als een zaakvoerder ons mondeling meedeelt welke werknemer het volgens hem "al zeker niet is", dan sluit dit deze persoon voor ons geenszins uit als potentiële dader van de diefstallen op de werkvloer. Het is een proces dat klein kan beginnen, maar voor u het weet, verdwijnen regelmatig en op grote schaal goederen uit uw stock of cash geld uit uw winkel.

Controle voor diefstal op het werk

Er zijn verschillende motieven voor diefstal door eigen werknemers op de werkvloer, soms wil men enkel de eigen portefeuille spijzen, soms gaat het over een handel die op poten wordt gezet waarbij men de gestolen goederen doorverkoopt via tweedehandswebsites of nachtwinkels. Wij verrichten voor u de nodige opsporingsactiviteiten, verzamelen bewijzen en leveren een gedetailleerd verslag af dat u kunt gebruiken om vervolgens de nodige stappen te zetten tegen uw werknemer.

Ontslagvergoeding

Diefstal is uiteraard een reden om deze werknemer op staande voet te ontslaan of om de samenwerking in onderling overleg te beëindigen, maar u kunt ook strafrechtelijke stappen ondernemen tegen deze persoon.

Wij verrichtten reeds vaststellingen waardoor bedrijven uit onder meer de bouwsector, groothandels en detailhandels de stelende werknemer konden ontslaan en bovendien grote kosten voor het ontslag van de werknemer konden uitsparen.

Voorbeeldcasus:
Een bedrijf neemt contact met ons op met de vraag om onderzoek te voeren naar een werknemer waarvan vermoed wordt dat deze goederen ontvreemdt van het bedrijf. Uit ons onderzoek komt naar voor dat de werknemer niet alleen op grote schaal steelt van het bedrijf, maar dat hij hiervoor bovendien samenwerkt met meerdere andere werknemers van de firma in kwestie.
Er volgt een afspraak met alle betrokkenen alsook met een vakbondsvertegenwoordiger. Nadat de bevindingen van ons kantoor op tafel worden gelegd, verklaren de betrokkenen zich akkoord met een ontslag wegens zware fout.
Het bedrijf en de andere werknemers zijn opgelucht dat de rotte appels werden ontslagen.

Criminaliteitspreventie

Vanuit onze praktijkervaring met het fenomeen van diefstal op de werkvloer en als masters in de criminologische wetenschappen bieden wij de mogelijkheid aan om bij u op in het bedrijf of op de site langs te komen en zwaktes en werkpunten aan te duiden en praktische tips aan te reiken in functie van criminaliteitspreventie maar evengoed om de kans op betrapping te verhogen.


Relevante links:

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x